Jovan Nikolaidis

Jovan Nikolaidis, rođen je 1950. u Ulcinju. Radio je u Sarajevu u novinama „Oslobođenje" od 1974. do početka 90-ih godina, kada odlazi u Ulcinj. Pokreće PLIMU. Pokrenuo je časopis PLIMA-BATICA na crnogorskom i albanskom jeziku; osnivač je i izdavač prve revije na albanskom jeziku „Kronika" u Crnoj Gori.

Objavio je sljedeće knjige: Velaskez (kraći roman), Valdinos 33 (roman), Ulcinjska pisma (kronika), Fosforne brojanice (kronika), Crnogorska krivica (politički komentari) etc...

Crnogorsko izdavaštvo: što da se radi?

Piše: Jovan Nikolaidis, urednik Plime

 

Potreba okupljanja izdavača i njihovih autora na jednom mjestu na kome bi se promovisali izdavači, izdavački projekti i autori tih izdavača, u Crnoj Gori se nameće do mjere kulturološke obaveze. Odavno se osjeća praznina za ovakvim okupljanjem struke koja je predmet pažnje i njenih nosilaca - pisaca. Ono što manjka jeste evidentan nedostatak zakonodavne infrastrukture koja bi osnaživala izdavaštvo kao struku, pratila prava i obaveze branše i bolje afirmisala i štitila pisce nacionalne književnosti, kao i odbranila status knjige kao posvjetiteljskog simbola jedne zemlje. Nedovoljna je i komunikacija na svim razinama. Uz to ide i manjak recepcije ciljnih grupa koje bi trebalo usmjeravati, pa i edukovati prema knjigama, knjižarama i bibliotekama, a i pomenute čekaju bolje dane: reformu i transformaciju. Te prema piscima za koje se zna i čija se djela čitaju i prate. Ne i u dovoljnoj mjeri.

Opširnije...
Share